Download hier mijn gratis eBook: Zó word ik Supersterk!

Supersterk: Fysiek en ook mentaal!

Supersterk traject: Fysieke en Mentale transformatie

Een slanke buik, gevormde armen, sterke schouders en een zichtbare triceps. In de maanden dat ik het Supersterk traject ontwikkelde had ik een duidelijk beeld voor ogen. Ik wilde de sterkste versie van mezelf worden dat ik kon bereiken in drie maanden. En ja, mijn lichaam werd zichtbaar sterker.

Toch is mijn grootste, niet zozeer verwachte verandering: mentale kracht. Het werd me tijdens mijn eigen traject steeds duidelijker dat op deze manier voor mezelf zorgen, het vele sporten veel voor mijn mentale kracht heeft gedaan.

Hormonen en sporten

Sporten maakt gelukkig ja, dat wist ik. Dat heeft namelijk fysiek te maken met hormonen die je aanmaakt rond het sporten. Het begint al bij het gereedmaken om te gaan sporten, want daar komt dopamine vrij. Dit hormoon wordt ook wel het beloningshormoon genoemd. Zodra je hersenen vinden dat bepaald gedrag beloond moet worden komt deze stof vrij. Dopamine zorg voor kort-termijn-fijn gevoel.

Tijdens je training komen er meer hormonen vrij. Serotonine en endorfine, beide gelukshormonen. We maken onszelf blij, trots en gelukkig door te sporten.

En na de training voelen we ons de rest van de dag beter. Positieve effecten zijn er volop. Het effect van sport op je geest en je humeur is er echt. Je brein werkt beter na het sporten. Je wordt beter in tijdmanagement. En met sporten krik je je zelfvertrouwen op. Dat komt omdat je het ervaart als iets zinsvols voor de langere termijn. Zelfvertrouwen groeit naarmate gezondheid, fitheid en je mentale prestatievermogen toenemen.

Mentale prestaties

Wanneer je langer gaat sporten dan heeft dat lang termijneffect op je geest. Dit kun je zien als een optelsom van korte termijneffecten. Als je regelmatig traint, trek je de lijn van gelukshormonen door. Het maakt je in het algemeen een blijer mens. Daarnaast word je fysiek fitter. Je krijgt meer energie. Ook brengt sporten neurotransmitters op gang. Zij spelen een belangrijke rol in het functioneren van je zenuwstelstel. Adrenaline, dopamine en serotonine zijn voorbeelden van neurotransmitters. Ze zitten door je hele lijf, dus ook in je hersenen. Als je de aanmaak van deze neurotransmitters en de doorstroming in je hele lijf meer op gang brengt door te trainen, werken verschillende delen van je geest uiteindelijk beter samen. Zo kan je bijvoorbeeld beter plannen maken, beslissingen nemen en je wordt creatiever. In algemene zin neemt je mentale lenigheid toe.

Ontdek je mentale kracht

Het klopt dus. Dankzij het Supersterk traject, voelde ik me beter, gelukkiger. Ik kon wijder, leniger denken en ontdekte mijn optimistische positieve zelf. Ik ontdekte mentale kracht.

Voel bewust wat goed voor jezelf zorgen en sporten met jou doet, fysiek en ook mentaal! En geniet van alles wat het je brengt.

Scroll naar boven
× Hoe kan ik je helpen?